In deze hectische tijden is het verlangen naar stilte meer dan ooit aanwezig. Wanneer mensen luisteren naar de stilte komen ze vaak in contact met een diepere, existentiële en spirituele dimensie. Deze ervaring van het onuitsprekelijke doorbreekt de geijkte grenzen tussen therapie en mystiek, religie en atheïsme, tussen westerse en oosterse filosofie.

Awareness

In het werken met mensen vanuit de Gestaltbenadering neemt ‘gewaar-zijn’ een belangrijke plaats in. Dit is de minst slechte vertaling van het Engelse woord ‘awareness’. Het vergroten van ‘gewaar-zijn’ is een belangrijke methode om tot introspectie, besef, draagkracht en bestuurskracht te komen. Misschien herken jij wel dat korte moment dat je wel iets merkt, maar nog niet weet wat?

Mindfulness

Het onbevangen aandacht geven aan dat wat zich nu en hier voordoet zonder erop te reageren, is momenteel ongekend populair onder de naam mindfulness. Haar wortels zijn eeuwen oud en liggen in Zen, Vipassana en Advaita tradities. Mensen verlangen blijkbaar massaal naar meer innerlijke rust, balans en ontspanning maar dit zijn slechts de positieve bijwerkingen van meditatie.

Non-dualisme

Wat mystici al eeuwenlang benadrukken is dat het vooral gaat om het zelf gecentreerde ego te overstijgen. In meditatie wordt benadrukt en beoefend dat de kern van awareness niet in de geest ligt maar vanuit het hart komt. Begrippen als eenheid, verbinding, overgave en empathie staan hierin centraal. Het verlangen naar stilte en het onuitsprekelijke is de belichaming van een nieuw paradigma in de filosofie waarin de non-dualiteit centraal staat.

Zeiltocht in Stilte

Om echt in contact te komen met de stilte en het onuitsprekelijke in jou organiseer ik een zeiltocht op een platboden uit 1978, ms Vrouwe Fortuna. Bij aankomst in de Heliushaven in Hellevoetsluis geef ik een korte verbale uitleg (maximaal vijf minuten) hoe de boot werkt en hoe de zeilen gehesen dienen te worden. Daarna varen we in stilte naar het natuureiland Tiengemeten. Een tocht van ongeveer twee uur. Daar gaan we in stilte wandelen, lunchen en mediteren. Ook dit duurt ongeveer twee uur. Vervolgens varen we in stilte in twee uur weer terug. Bij aankomst in de thuishaven in Hellevoetsluis bespreken we kort (maximaal vijf minuten per persoon) onze ervaringen. Behalve bij aankomst en vertrek heerst er stilte.

Contact

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.