Over Pieter-Jan Paulussen

Ik ben een gediplomeerde Gestalttherapeut, Gestaltsupervisor, Traumaseksuoloog en Verslavingscounselor. Naast mijn werk als psychotherapeut in mijn eigen praktijk ben ik als docent, opleider, coach en supervisor werkzaam in de maatschap Connecting waar we procesbegeleiding geven voor werkenden in het sociale domein, geestelijke gezondheidszorg of onderwijs.

Het samengestelde gezin

Mijn vader was getrouwd en had vier kinderen. Mijn moeder was getrouwd en had een kind. Mijn ouders werden verliefd op elkaar en toen ben ik geboren. Ik ben opgegroeid in een samengesteld gezin en deze traditie heb ik feilloos voortgezet. Zelf heb ik vier kinderen bij drie verschillende moeders. We hebben vaak oordelen over anderen, maar meestal vooral over onszelf. Mildheid is echter een voorwaarde om te kunnen groeien. Voor mij is dat een grote uitdaging in het leven en ook iets wat ik mijn cliënten probeer mee te geven.

Reizen en leren

Misschien komt het omdat mijn vader zeeman was en ik ben opgegroeid met prachtige verhalen over verre oorden, maar ik heb mij altijd aangetrokken gevoeld door niet westerse culturen. De diversiteit van de Balkan, de mystiek van het Oosten, de cultuur van inheemse stammen in Latijn-Amerika, Afrikaanse gewoontes. Het fascineert mij tot vandaag de dag. Ook de schaduwzijde die ik aantrof verwonderde mij. De conflicten, de oorlogen, het geweld, de tragedies. De onderdrukking van inheemse bevolkingsgroepen zoals bijvoorbeeld de Papoea’s. De historische taboes en ervaringen, de traumasporen, het lijden van mensen, en tegelijkertijd de veerkracht en het optimisme van mensen, het raakte mij diep.

Inspiratie

Door mijn liefde voor reizen kwam ik in contact met het soefisme en taoïsme en ik voelde mij aangetrokken tot deze stromingen. De mystieke klanken van het soefisme en de filosofie van het taoïsme over leven in eenheid met de natuur spreekt mij aan. Respectvolle en duurzame benadering van mens en omgeving, ook beroepsmatig, daar hecht ik grote waarde aan. Denkers die mij vandaag de dag in deze visie inspireren zijn de filosofen Henk Oosterling en Antoon Van den Braembussche. Het nondualisme dat in hun denken centraal staat probeer ik te integreren en het sluit mooi aan op Vipassana meditatie, een vorm van inzichtsmeditatie die ik beoefen, waarbij het enige wat je doet is jezelf observeren terwijl je stil zit. Je bent bewust met je aandacht bij je gevoelens en gedachten en je doet je best om niet te oordelen.

38cfd78f-7e47-4fb1-9b35-a5e785bdcf07 (1)

Gestalttherapie & Psychodrama

In de Gestaltbenadering vind ik een praktische vertaling van mijn levensfilosofie. Het integreren van tegengestelde gevoelens, het bevorderen van het probleemoplossend vermogen van de mens, in zijn situatie, daar ligt een hele mooie uitdaging. Problemen die mensen meemaken waardoor ze in mijn praktijk terecht komen zijn vaak aanleiding tot werkelijke zelfontplooiing en existentiële wijsheid. Zelf heb ik dit ook mogen ervaren. Lang leefde ik met een gedissocieerd seksueel trauma uit mijn jeugd. Pas toen de tijd rijp was om echt van binnenuit te willen stoppen met mijn verslavende patronen, kwam de herinnering aan deze ‘verloren seconde’ terug. En werd er een patroon zichtbaar in de pijnlijke problemen waar ik steeds relationeel tegenaan liep. Mijn eigen misbruikervaring werd belangrijk. Eerst ging ik in therapie bij Peter John Schouten die twee boeken geschreven heeft over de gevolgen van seksueel misbruik en de schade die dat aanricht. Later ben ik bij het Instituut voor Psychodrama in opleiding gegaan en mij gespecialiseerd als therapeut in de wetenschap Traumaseksuologie. Seksueel misbruik van kinderen, jongens en meisjes, is een ontzettend groot probleem in de wereld. Het is belangrijk dat er over gesproken wordt en dat hulpverleners weten wat ze moeten doen. Het doorbreken van het geheim is een cruciale eerste stap. Uit eigen ervaring weet ik hoe belangrijk het is als cliënt om iemand tegenover je te krijgen die begrijpt waar jij het over hebt, waar je niets aan hoeft uit te leggen en bovenal iemand die geen oordeel heeft.

Opleidingen

In de jaren negentig studeerde ik geschiedenis aan de Hogeschool Rotterdam. Na het behalen van mijn diploma studeerde ik Maatschappijgeschiedenis aan de Erasmus Universiteit. Eenmaal werkzaam in de Forensische Psychiatrie volgde ik in 2005 de Post HBO opleiding Forensische Psychiatrie bij de Rino Groep. Daar is mijn carrière als therapeut begonnen.

Ik volgde mijn therapeutische basisopleiding aan de Nederlandse Stichting Gestalt. Daarna ben ik mij gaan specialiseren in de wetenschap Traumaseksuologie bij het Instituut voor Psychodrama. 

Sinds 2015 ben ik als Gestalttherapeut in supervisie bij Jos Groels en sinds 2016 als Traumaseksuoloog in supervisie bij Peter John Schouten. 

In 2022 heb ik de opleiding tot Gestaltsupervisor bij het Istituto di Gestalt H.C. Italy bij Margherita Spagnuolo Lobb succesvol afgerond. Sinds 2023 ben ik erkend EAGT en NVAGT Gestalt supervisor.

Wat mij kenmerkt is dat ik voortdurend op zoek ben naar verdieping van mijn therapeutische vaardigheden. Structureel neem ik deel aan internationale congressen, zit in diverse intervisie- en supervisiegroepen en volg regelmatig bijscholingen binnen mijn vakgebied.

Werkzaamheden

Na een korte carrière als historisch onderzoeker en in het onderwijs kwam ik in 2005 als groepstherapeut terecht in de forensische psychiatrie. Een fascinerende wereld die bol staat van morele dilemma’s omdat forensische daderhulpverlening een gedwongen kader heeft wat weer een contra-indicatie is voor therapie. Tien jaar lang heb ik binnen dit veld diverse functies bekleed, ontzettend veel geleerd over psychopathologie maar altijd de beweging naar de esthetiek van contact kunnen maken. 

In 2015 na mijn afstuderen als Gestalttherapeut ben ik mijn eigen praktijk begonnen en sinds 2016 ben ik een van de drie maten binnen Connecting, een maatschap voor consult en training. In die hoedanigheid verzorg ik opleidingen, geef ik trainingen en supervisie.

Ook ben ik verbonden aan EXCETRA, het expertise centrum traumaseksualiteit en organiseer ik regelmatig workshops en groepstherapieën rond seksueel misbruik.

Tevens organiseer ik stilte retraites op mijn zeilboot. In stilte zeilen we naar een natuureiland waar we een wandeling maken, gezamenlijk eten, mediteren en weer terug zeilen.

Werkwijze

In een kennismakingsgesprek gaan we onderzoeken waar je tegen aan loopt in je huidige levenssituatie. Wat zijn je problemen? En waar liggen je kansen? Zo bepalen we je procesdiagnose. 

Daarna is het tijd om te werken aan resultaten en gaan we onderzoeken waar jij naar toe wilt, wat je ambities zijn en welk resultaat ons doel is.

Ik ben nieuwsgierig en belangstellend. Luister scherp en hoor ook wat mensen niét vertellen. Minder aangename onderwerpen welke pijn, angst en machteloosheid veroorzaken, ga ik aan.

Mijn stijl: mild, confronterend, betrokken, oprecht en speels.

Contact

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.