Seksueel misbruik is het gezamenlijk onderwerp wat ons bindt

Je voelt vaak een bepaalde tweeslachtigheid in je. Je zegt ja maar bedoelt nee. Je ervaart vaak een innerlijke verdeeldheid, alsof je persoonlijkheid gespleten is. Aangezien traumaseksualiteit altijd gepaard gaat met een psychische dwarslaesie is dit vast iets wat je herkent. Je bent als kind seksueel misbruikt. Het brein past vervolgens een ‘prachtig’ afweermechanisme toe: het verdringt de herinneringen aan het misbruik. Voor een bepaalde tijd.

Uiteindelijk bestaat er in het geheugen geen ideale doofpot voor dergelijke gebeurtenissen; er komt een dag waarop het seksuele misbruik zich weer manifesteert. Herinneringen overvallen je. Ze liggen plotseling vers in je geheugen en laten je niet meer los. De dader laat je niet meer los. Traumaseksualiteit wordt door iedereen anders ervaren. Het kan zich uiten in je gedrag: je bent somber, gespannen, angstig of prikkelbaar. Je voelt je wantrouwig, leeg en lusteloos. Je hebt problemen met intieme relaties en vriendschappen. Zo voel jij je bij bepaalde personen opstandig, agressief, aanvallend of juist onzeker. Je kunt bijvoorbeeld twijfelen aan je seksuele identiteit en/of aan je seksuele gevoelens. Ook kunnen bepaalde situaties of een omgeving je angstig maken en je verlammen. Misschien heb je ook lichamelijke klachten die onverklaarbaar zijn, zoals: slaapproblemen, nachtmerries, verkramping van je bekkenbodem of seksuele problemen.

Eén ding is zeker: de symptomen, die ontstaan door de aanwezigheid van de dader, bepalen je leven. Psychodrama therapeut en schrijver Peter John Schouten, de man die de term ‘traumaseksualiteit’ en ‘traumaseksuologie’ in het leven riep, constateerde dat mannen die seksueel misbruikt zijn, zien hoe dit misbruik in alle facetten bepalend is geweest wanneer zij terugkijken op hun leven. De zesdaagse mannengroep ‘Traumaseksualiteit’ helpt je hier graag bij en zet, samen met jou, het verwerkingsproces in gang. Verwerken van seksueel misbruik is mogelijk. Het verbannen van de dader is mogelijk. In onze mannengroep gaan de deelnemers onder deskundige leiding van Rinke Oost en Pieter-Jan Paulussen hun innerlijke wereld op het toneel verkennen. De bezieling van het gedrag wordt blootgelegd en er komt dieper zicht op de onbewuste lagen die daaraan verbonden zijn.

Dag 1; Sociale Veiligheid: wantrouwen versus vertrouwen;
– Mijn Geheim
– De Shock
– Psychische Dwarslaesie

Dag 2; Schuld & Schaamte;
– Hoe schuldig voel ik mij en is dat terecht?
– Ik schaam mij zo en hoe hanteer ik dit?

Dag 3; Het Seksueel Aantrekkelijke Trauma;
– Traumaseksualiteit
– Actief Slachtofferschap
– Getuigezucht

Dag 4; De Macht van de Dader;
– Ik zocht zelf de dader op. Waarom deed ik dat toch?
– Hoe verbreek ik de relatie met de dader?
– Hoe herstel ik de relatie met mijn familie?
– Wat is nu mijn geaardheid/identiteit?

Dag 5; Seks & Agressie;
– Wie is nu de baas in mijn leven? Over macht en onmacht.
– Kan ik vrij worden in mijn seksualiteit en intimiteit?
– Hoe zit het met mijn eigenwaarde en mijn persoonlijke grenzen?

Dag 6; Rouw & Integratie
– Welke rol speelt een hogere macht hierin?
– Mijn verloren jaren
– Heling & Herstel

Het verwerken van zo’n beladen verleden vergt veel moed. Gelukkig levert het ook veel op: je verwerft inzicht in je gedragspatronen en krijgt daardoor weer de broodnodige grip op je gedachten, gevoelens en je leven. Stap over je aarzelingen heen. Deelname helpt je echt verder in het verwerkingsproces.

Locatie is het MKC in Houten. Adres: Oud Wulfseweg 1, 3992 LT. We werken op vrijdagen en starten in mei. Data: 17 mei, 31 mei, 14 juni, 28 juni, 6 september en 20 september. De kosten bedragen 1245 euro. Mogelijk kan je een deel van de kosten declareren bij je zorgverzekering. Vraag dan even na in hoeverre ze Gestalt therapie vergoeden per consult en in totaal. Gespreide betaling is mogelijk.

Je bent welkom vanaf 10.00. We starten om 10.30 en werken tot 17.30. Vanaf 10.00 zijn de deuren open. Wij zorgen voor drinken en wat kleine versnaperingen, lunch moet je zelf meenemen.

Ben je geïntereseerd? Er zijn nog plekken vrij! Neem contact op via de NEEM CONTACT OP knop hier beneden.

Contact

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.